Entegre Pazarlama Yönetimi Nedir?

Yeni bir ürün tanıtacaksınız veya İşletmeniz için topyekûn bir pazarlama planınız var. Yapacağınız en büyük hata az ve birbirinden kopuk bir pazarlama yatırımıdır. Eğer buna benzer bir planınız varsa bunu hiç yapmamak belki daha iyi bile olabilir. En kötü pazarlama yönetimi frekansı olmayan yatırımlarla planlanmış, teknolojik gelişmelerden faydalanmayan veya 360 derece planlanmamış olanlardır.

Pazarlamada, “kurumsal” terimi genellikle yüksek maliyetli ve düşük pazarlama yatırım getirisine (ROMI) sahip büyük şirketlerin, büyük ölçekli projeleri ile ilgili olumsuz bir çağrışım taşır. Bu tam anlamı ile doğruluk taşımayan bir algıdır ve işletmenin büyüklüğünden bağımsızdır. Başarılı örneklere rağmen, pazarlama organizasyonları hâlâ ROMI ve hesap verebilirlik baskısı altındadır. Pazarlama teknolojisi alımları, daha entegre çözümleri tercih eden orta ölçekli B2B ve B2C şirketlere kaymaktadır. Pazarlama stratejileriniz ve teknoloji yatırımı kararlarınız için kurumsal bir yaklaşımdan ziyade entegre insan, süreç ve teknolojilere odaklanın. Entegrasyonun sağlayacağı faydalara göre hangi alanları önce entegre edeceğinize öncelik verin.

Kısaca pazarlama yatırımları yaparken kurumsal değil, entegre düşünmelidir. Entegre edilmesi gereken 9 alanı listelersek;

  • Planlama
  • Performans Yönetimi
  • Finansal Yönetim
  • İnsan Kaynağı
  • Dijital ve konvansiyonel pazarlama iletişimi
  • Süreçler
  • İçerik
  • Veri ve Analiz
  • Satın Alma

Karşımıza çıkacak en büyük sorunlar en maliyetsiz olacağını düşündüğümüz noktalarda karşımıza çıkar. Örnek vermek gerekirse Dijital pazarlama/sosyal medya ile ilgili büyük beklentiler, pazarlama yönetimini zorlaştırmaktadır.

Yazılım olarak hizmet (SaaS) çözümleri ise, özellikle daha uygun maliyetli ve/veya daha az karmaşık çözümler arayan B2B ve orta ölçekli şirketler için önem kazanmaya devam etmektedir. Bu SaaS hizmetler küçük ve orta boy şirketlere büyük firma algısı da hediye etmektedir. Pazarlama teknolojisi yatırımları sırasında tek bir satıcıdan her şeyi beklemeyin; çeşitli dağıtım seçeneklerini (yerinde, SaaS veya hibrit) ve işlevsellik gereksinimlerinin derinliğini (entegre çözüm veya en iyi tür) göz önünde bulundurun. Bir satıcı platformu ve işlevselliğin çoğunu sağlayabilir (özellikle orta ölçekli/B2B şirketler için); ancak analitik veya bazı ana veri yönetimi (MDM) ihtiyaçları için üçüncü taraf uygulamaların entegrasyonu gerekebilir. Örnek olarak aynı tedarikçinin hem CRM hem de ERP çözümü sunmasını beklemek pratik görünse de içinden çıkılmaz sorunlara da neden olabilir.

Entegre pazarlamanın 9 alanı ayrı ayrı incelenmesi ve üzerinde yazılması gereken maddeler 🙂 Belki de ileri de hepsinden tek tek bahsederiz. Bir sonraki yazımızda şimdiden görüşmek üzere….

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir